måndag 1 september 2014

Eld




Kamlunge 2014

Det är något speciellt med just eld. Den har fascinerat människan i alla tider och man kan förstå varför. Jag vistas en hel del i skog och mark och då främst på sommaren. Elden är lika självklar som att saltet är med till fiskgrytan. Det har dock inte alltid varit så för mig.

När jag började vara ute i fjällen så var inte direkt elden prioriterad. Jag använde gasköket. Att göra eld blev en icke prioritering. Björkveden är oftast blöt och svåreldad och det är just där som man oftast drar sig för att ens försöka. Samt att sommaren har uppe i norra delarna av landet är ljusa och förhållandevis varma. Även om det vissa nätter kan krypa ner mot nollgrader.

Nu är elden ett givet inslag i friluftslivet. Det har flera fördelar förutom att det ger värme och möjligheter att torka kläder samt laga mat.
Det största är kanske den allmänna trivseln. Man varvar ner på ett sätt som man inte annars gör.
Blicken kan fastna länge i lågorna och tankarna kan ta en till helt andra platser. En typ av meditation helt enkelt.

Så fort den finns en lägereld så finns en central och naturlig samlingspunkt. Ungefär som ett vattenhål i Amazonas. Alla dras dit även om det inte är för att värma sig. Har observerat beteendet över tid och det är otroligt vad lägerelden kan göra. Stämningen blir en helt annan och nya människor som man träffar ute på fjället eller i skogen tenderar att stanna lite längre och umgås.



/Chrille

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar